Väärin sammutettu

Alkuvuosi Suomessa on ollut todella synkkä. Palokuolemia on raportoitu viikottain. Oikeanlainen varautuminen on tärkeää. Tarkistathan että kotonasikin on asianmukainen, tilaan soveltuva alkusammutuskalusto (käsisammutin ja peite)  sekä toimivat palovaroittimet.

Kävin vanhoilla kotikonnuilla Englannissa Pääsiäisenä ja varautuminen tulipaloihin meillä ja heillä on silmiinnähden varsin erilaista. Englannissa lähes kaikki väliovet ovat varustettu kyltein ”fire door, keep shut” kyltein. Myös meillä lisäsatsaus osastointiin antaisi arvokasta lisäaikaa tulipalon sattuessa rakennuksesta poistumiseen.

Windows Phone 1020_20140419_22_07_03_Pro

Lontoolaisessa kaupassa ollut sammutinpari kuvassa. Tämä oli varsin tyypillinen paketti. Englannissa tulipaloihin varautuminen on näkyvää ja sammuttimia on hyvin esillä.   Pieni CO2 hiilidioksidisammutin (nestepalot ja sähköpalot) sekä vesisammutin (kiinteät aineet).  Ihan hyvä kombo, ei tosin minusta paras mahdollinen ratkaisu. Aika harvoin nimittäin CO2 sammutinta tarvitaan.  Se on tarkoitettu nestepaloihin, mutta soveltuu myös sähkölaitepaloihin.  Tämän paketin (vesisammutin ja CO2)  etu on se, että sammutinaine ei aiheuta mittavaa sotkua. Moni Suomessa onkin ostanut sammuttimen miettimättä sen enempää esimerkiksi mahdollisen jälkisiivouksen kustannuksia.  Suomessa tähän törmää edelleen huolestuttavan usein. Julkisissa tiloissa, kaupoissa, huoltoasemilla, hotelleissa  jne, on yleissammuttimena jauhesammutin.   Sammutin on kyllä itsessään tehokas ja soveltuu useimpiin tilanteisiin, mutta sammutinjauhe sotkee sisätilat ja vahoingoittaa sähkölaitteita. Itse suosittelisin varustautumista asianmukaisella nestesammuttimella.  Tehoakin on rutkasti  enemmän, kuin Lontoolaisessa esimerkissä (esimerkiksi 34A183B luokan sammutin, joka soveltuu myös sähköpaloihin).  Sammutus  nestesammuttimella  kuitenkaan aiheuta läheskään yhtä mittavaa sotkua jauhesammuttimeen verrattuna.Useimpiin sisätiloihin soveltuu hyvin siis AB luokan vaahtosammutin. Jauhesammutin ei jäädy, joten se soveltuu hyvin ulkotiloihin.

Yhtä ainoaa patenttiratkaisua ei ole, vaan valinnassa on otettava huomioon tila ja sen tarpeet. Alla oleva kuva selventää sammutinluokkia.

127

Jauhesammuttimella sammuttaminen perustuu palamisen ketjureaktion katkaisemiseen. Sammutin soveltuu paloluokkiin ABC (ja myös sähkölaitepaloihin) eli on hyvin monikäyttöinen. Ylemmässä kuvassa näkyy hyvin jauhesammuttimen tekemä jauhepilvi. Alemmassa, miltä huone näyttää sammutuksen jälkeen. Siivouskulut voivatkin olla melkoiset.

WP_20140425_15_26_00_Pro

M3367S-4504

Turvallista Vappua!