Ensiapu ja elvytys: tärkeät taidot ihmishenkien pelastamiseksi

First aid and CPR training in practice.

Ensiapu- ja elvytystaidot ovat ratkaisevan tärkeitä kaikissa hätätilanteissa, sillä ne voivat olla elämän ja kuoleman välinen ero. Kun tiedät, miten toimia hätätilanteeessa niin töissä, kotona, kuin vaikkapa harrastuksissa, voit mahdollisesti pelastaa jonkun hengen. Tämä napakka opas tarjoaa ensiapua ja elvytystä koskevia selkeitä ohjeita, jotka on helppo oppia ja toteuttaa kriittisellä hetkellä.

Miksi tarvitset ensiapu- ja elvytystaitoja?  

Ensiapu ja elvytys ovat välttämättömiä, jotta lääketieteellisessä hätätilanteessa olevan henkilön tilanne voidaan vakauttaa, kunnes ammattiapu saapuu paikalle. Nopea reagointi tilanteissa, kuten äkillisessä sydämen pysähdyksessä, tukehtumisessa tai vakavissa vammoissa, voi parantaa merkittvästi uhrin selviytymismahdollisuuksia ja lisäksi minimoida pitkäaikaiset terveysongelmat.

Hätätilanne voi tapahtuessaan olla suorastaan karmea ja moni ihminen jäätyy tilanteessa, eikä osaa tehdä ainakaan hetkeen oikeastaan mitään. Harjoittelemalla näitä taitoja saadaan itseluottamusta ja varmuutta toimia tilanteessa. Opitut taidot tulevat tällöin lähes lihasmuistista. On hyvä myös oppia ymmärtämään se tosiasia, että esimerkiksi sydänpysähdyksen sattuessa auttajan ei tarvitse olla ensivasteen tai lääketieteen huippuammattilainen. Maallikkoelvytys voi tarjota ratkaisevan avun tilanteessa ja tässä voi myös muistaa, että ei-täydellinen ensiapu on paljon parempi kuin ei ensiapua lainkaan. Auttamalla et voi myöskään sydänpysähdyksessä mitenkään pahentaa potilaan tilaa.

Helposti muistettavat säännöt ensiapua ja elvytystä varten:

1. Tarkista tapahtumapaikka: Varmista ensin oma turvallisuutesi arvioimalla ympäristö mahdollisten vaarojen varalta. On elintärkeää varmistaa, että toisten auttaminen ei vaaranna sinua. Noudata seuraavaa sääntöä: PYSÄHDY-AJATTELE-TOIMI.

2. Tarkista uhrin reagointikyky:Napauta henkilöä kevyesti solisluuhun ja kysy äänekkäästi: ”Oletko kunnossa?”. Tarkkaile, havaitsetko merkkejä reagointikyvystä, kuten liikkeitä tai ääniä. Jos uhri ei reagoi, huuda apua ja soita välittömästi hätänumeroon, Suomessa 112.

HÄTÄPUHELUN SOITTAMINEN

Tiesitkö, että Suomessa on erityinen 112-sovellus matkapuhelimille, jolla voit soittaa hätäpuhelun? Sen lataaminen ja käyttäminen on ilmaista.

3. Avaa hengitystiet: Jos kyseessä on reagoimaton henkilö, joka ei hengitä normaalisti, kallista hänen päätään taaksepäin ja nosta leukaa hengitysteiden avaamiseksi. Tarkista hengitys katsomalla, kuuntelemalla ja tunnustelemalla jopa 10 sekunnin ajan. Aloita elvytys, jos uhri ei hengitä normaalisti.

Painelu-puhalluselvytys:

   –Hengitystiet - Avaa hengitystiet yllä kuvatulla tavalla.

   –Verenkierto - Suorita rintakehän painallukset asettamalla toinen käsi rintakehän keskelle, toinen käsi sen päälle ja painamalla voimakkaasti ja nopeasti, tavoitteena 100-120 painallusta minuutissa.

   – Hengitys - Anna pelastushengitys: purista uhrin nenä kiinni, peitä suu kokonaan omallasi ja puhalla uhrin suuhun 2 kertaa voimakkaasti.

  

5. Käytä AED-laitetta (sydäniskuri, defibrillaattori): Jos käytettävissä, käytä AED-laitetta sähköiskun antamiseksi, jotta sydämen normaali rytmi saadaan palautettua. Noudata tarkasti AED:n omia ohjeita.

VINKKI: Miten löydät lähimmän AED-laitteen? Suomessa on AED-laiterekisteri. Löydät lähimmän defibrillaattorisi kartalta tästä linkistä. 

6. Kontrolloi verenvuotoa: Jos verenvuoto on voimakasta, paina suoraan haavaa puhtaalla liinalla tai siteellä. Jos mahdollista, nosta haavoittunutta raajaa ja pidä painetta yllä, kunnes ammattiapu saapuu.

7. Hoida mahdollinen sokki: Jos henkilöllä on sokin oireita, kuten kalpea iho, nopea hengitys tai heikko pulssi, aseta hänet makuulle ja nosta hänen jalkojaan. Tämä asento edistää veren virtausta elintärkeisiin elimiin. Pidä henkilö lämpimänä ja rauhallisena, kunnes hätäpalvelut ottavat hänet haltuunsa.

Yhteenveto:  

Voidaan sanoa, että ensiaputaidot ovat kansalaistaitoja. Valmistautuminen ja ensiapu- ja elvytystaitojen tuntemus ovat hengenpelastavia. Harjoittele ja päivitä taitojasi säännöllisesti, jotta tiedät, mitä tehdä hätätilanteessa. Hätäensiapu verkkokurssimme on helppo tapa aloittaa tämän tärkeän taidon oppiminen tai päivittää taitojasi.

Uusia postauksia
Muoviset turvallisuuskortit historiaa – Mobiilikortti tilalle
Työturvallisuuskeskus lopetti muovisten Työturvallisuuskorttien painamisen ja jakamisen tammikuussa 2025. Jatkossa kukin kurssin suorittanut saa Työturvallisuuskorttinsa niin sanottuna Mobiilikorttina osoitteesta korttitieto.fi. Työturvallisuuskeskus avaa myös avoimen rekisterin, josta kortin haltija, työnantaja tai toimeksiantaja voi tarkistaa Työturvallisuuskortin tietoja https://ttk.fi/2025/01/10/tyoturvallisuuskorttihaku-avataan-15-1-2025/ Muovisen kortin voi jatkossakin omalla kustannuksellaan myös tilata suoraan Työturvallisuuskeskukselta vuoteen 2026 saakka. Kortti on voimassa 5 vuotta.
Lue lisää...
Väärin sammutettu! Vinkit sopivan alkusammutuskaluston valintaan
Tarkoitukseen soveltuvien sammuttimien oikeanlainen käyttö ovat tulipalotilanteessa äärimmäisen tärkeitä. Aikaa toimia on vain vähän
Lue lisää...
person wearing ppe and performing welding
Tulityökoulutus: Turvallisuuden, tehokkuuden ja vaatimustenmukaisuuden varmistaminen
Tulityötä, jolla tarkoitetaan kaikkia niitä työprosesseja, joihin liittyy avotulta tai lämpöä ja kipinöitä. Tällaisia töitä tehdään yleisesti esimerkiksi rakennus-, valmistus-, öljy- ja kaasu- sekä autokorjaamoalalla. Esimerkiksi hitsaus, leikkaus, hionta ja juottaminen ovat kaikki esimerkkejä tulityöstä. Vaikka nämä tehtävät ovat usein välttämättömiä monille toiminnoille, niihin liittyy myös riskejä, kuten tulipaloja, räjähdyksiä ja loukkaantumisia.
Lue lisää...
Finnish landscape in summer, suntirse and morning fog over the sea.
Työskentely Suomessa: Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää
Suomi, joka tunnetaan korkeasta elämänlaadustaan, vahvasta taloudestaan ja kauniista luonnonmaisemistaan, on houkutteleva kohde työntekijöille sekä EU:sta että muualta maailmasta. Harkitsitpa sitten muuttoa Suomeen työn perässä tai oman yrityksen perustamista, on ratkaisevan tärkeää ymmärtää Suomen työympäristö, tarvittavat asiakirjat, palkat, sosiaalivakuutus, verot ja muut keskeiset tekijät. Tämä kattava opas auttaa sinua selviytymään näistä seikoista ja tarjoaa hyödyllisiä resursseja, jotka helpottavat siirtymistäsi työskentelyyn Suomessa.
Lue lisää...
a man si sitting by a window an studying wit a computer
Voiko turvallisuuskoulutuksen suorittaa verkkokurssina?
Nykypäivän nopeatempoisessa ja jatkuvasti kehittyvässä työympäristössä työturvallisuuden varmistaminen on edelleen eri toimialojen organisaatioiden ensisijainen tavoite. Perinteiset henkilökohtaiset turvallisuuskoulutustilaisuudet ovat pitkään olleet standardi, mutta verkkokurssien ja digitaalisten koulutuksien yleistyminen on mullistanut sen, miten työntekijät oppivat ja toteuttavat turvallisuuskäytäntöjä. Turvallisuuden verkkokurssien tärkeimmät edut ovat sen vertaansa vailla oleva joustavuus ja saavutettavuus, minkä vuoksi se on monien työnantajien ja työntekijöiden ensisijainen valinta. Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan turvallisuusverkkokurssien tärkeimpiä etuja ja sitä, miten se voi tehostaa työpaikkasi turvallisuusaloitteita, ja keskitytään kahteen saatavilla olevaan muotoon: eLearning ja webinaarit.
Lue lisää...
FI