Tulityökoulutus: Turvallisuuden, tehokkuuden ja vaatimustenmukaisuuden varmistaminen

person wearing ppe and performing welding

Tulityötä, jolla tarkoitetaan kaikkia niitä työprosesseja, joihin liittyy avotulta tai lämpöä ja kipinöitä. Tällaisia töitä tehdään yleisesti esimerkiksi rakennus-, valmistus-, öljy- ja kaasu- sekä autokorjaamoalalla. Esimerkiksi hitsaus, leikkaus, hionta ja juottaminen ovat kaikki esimerkkejä tulityöstä. Vaikka nämä tehtävät ovat usein välttämättömiä monille toiminnoille, niihin liittyy myös riskejä, kuten tulipaloja, räjähdyksiä ja loukkaantumisia.

Varmistamalla, että työntekijöillä on tarpeelliset tiedot ja taidot vaarojen tunnistamiseksi ja torjumiseksi, tulityökoulutus vähentää merkittävästi onnettomuuksien ja tapaturmien todennäköisyyttä. Suomessa tilanne oli itse asiassa niin synkkä, että vuonna 1987 lähes 40 % kaikista suuremmista tulipaloista johtui tulitöistä ja monille osapuolille aiheutui merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Vakuutusyhtiöt huusivat STOP kuin Sam Brown laulussaan mutta tätä kovempaa ja korkeammalta. Viisaat miehet ja naiset kokoontuivat yhteen ja pian kehitettiin Standardiin perustuva tulityökäytäntö, jolla varmistettiin, että ihmiset, jotka todella tekevät työn, tietävät, miten se tehdään, ja näin tulityökoulutus alkoi seuraavana vuonna 1988 Suomessa.

Myös meillä on ollut ilo olla mukana tässä kehityksessä vuodesta 2009 lähtien järjestämällä tulityökorttikoulutuksia. Takana onkin jo yli 650 kurssia runsaalle 7500 osallistujalle. Kaiken kaikkiaan tulityö -menettely on ollut menestys. Tulityöstä aiheutuneiden tulipalojen määrä onkin vähentynyt Suomessa merkittävästi.

Eikä tämä koske vain meitä. Naapurimaassamme Ruotsissa kehitys on ollut hyvin samankaltaista. Tulityökoulutus (Heta Arbeten) aloitettiin siellä vuonna 1990, ja tulityöstä johtuvien tulipalojen määrä on sen jälkeen vähentynyt yli 80 prosenttia.

Tässä blogikirjoituksessa keskitymme tulityökoulutukseen ja sen tärkeyteen, sillä tämä on olennainen osa koko tulitöiden menettelyä. On selvää, että kaikki teoreettisesti kauniit työprosessit, joita suorittavia töitä tekevä henkilöstö ei kuitenkaan työssään noudata ovat käytännössä yhtä hyödyllisiä kuin talviset nastarenkaat autossa Saharassa.

Tulityökoulutus on elintärkeää näiden riskien vähentämisessä ja sen varmistamisessa, että työntekijät suorittavat nämä tehtävät turvallisesti ja tehokkaasti. Tässä artikkelissa tarkastelemme tulityökoulutuksen keskeisiä etuja ja korostamme, miksi se on olennainen osa työpaikan turvallisuutta ja tehokkuutta.

1. Turvallisuuden parantaminen ja riskien vähentäminen

Yksi tärkeimmistä syistä tulityökoulutuksen järjestämiseen on parantaa työturvallisuutta. Tulityötyöskentelyyn liittyvät riskit ovat merkittäviä - kipinät, sula metalli ja kuumuus voivat johtaa henkilövahinkoihin, tulipaloihin ja räjähdyksiin, jos niitä ei hallita huolellisesti. Suomessakin löytyy valitettavan monia kuolemaan johtaneita tapauksia, jotka aiheutuivat tulityöiden suoranaisen huolimattomasta tekemisestä

Tuliyökoulutuksen avulla työntekijöille opetetaan asianmukaiset varotoimet, jotka toteutetaan ennen näiden tehtävien suorittamista, niiden aikana sekä niiden jälkeen.

Koulutuksen keskeisiä osia ovat seuraavat:

  • Työympäristön asianmukainen arviointi mahdollisten palovaarojen tunnistamiseksi.
  • Paikan valmistelu. Tämä ei sinällään ole mitään rakettitiedettä. Ilman syttyvää materiaalia ei myöskään voi olla tulipaloa. Siivoa siis pois, mitä voit, ja suojaa ne mitä et voi siirtää.
  • Rakenteiden tutkiminen. rakennusmateriaalit, Ilmastointikanavat, läpiviennit, eristeet
  • Henkilösuojaimien käyttö. Käytetään työssä paloturvallisia vaatteita, käsineitä ja kasvosuojia
  • Työskentelyalueen merkintä ja eristäminen
  • Tehtyjen turvatoimien tarkastaminen
  • Syttyvien materiaalien turvallinen käsittely ja varastointi
  • Valmius siltä varalta, että jokin menee vielä pieleen; valpas tulityövartija on tärkeä osa turvallista prosessia.

2. Turvallisuusmääräysten noudattaminen

Tuliyötoimintaa säännellään erilaisilla vakuutusyhtiöiden asettamilla velvoitteilla sekä teollisuuden standardeilla työntekijöiden ja omaisuuden suojelemiseksi. Suomalaisen tulitöiden koulutuksen sisältö perustuu erityisesti suomalaiseen tulitöiden standardiin SFS 5900, vakuutusyhtiöiden suojeluohjeisiin sekä muuhun eurooppalaiseen ja paikalliseen lainsäädäntöön, kuten pelastuslakiin ja työturvallisuuslakiin.

Tulityökoulutuksella varmistetaan, että sekä työnantajat että työntekijät ymmärtävät ja noudattavat näitä turvallisuusmääräyksiä. Noudattamalla määräyksiä yritykset voivat välttää yhteisösakot, oikeudelliset ongelmat ja mahdolliset työnseisaukset ja edistävät samalla turvallisuuskulttuuria organisaatiossa. Tulityössä kolme keskeistä henkilöstöroolia

  1. Tulityöluvan myöntäjä
  2. Tulityön tekijä
  3. Tulityövartija

We go through these roles in the hot work training. We go through these roles in the hot work training.

3. Toiminnan tehokkuuden parantaminen

Kun työntekijät on koulutettu yleiseen tulityöprosessiin Tulityökorttikoulutuksessa ja he ovat saaneet työpaikka- ja tehtäväkohtaisen perehdytyksen tulitöihin he voivat suorittaa tehtävänsä turvallisemmin.Tulityökoulutus kattaa turvallisuusohjeiden lisäksi myös tehokkaimmat menetelmät työn suorittamiseksi. Tämä voi johtaa mm:

  • Vähentynyt seisokkiaika: Proper planning and execution of hot work activities ensure that tasks are completed quickly and without disruptions, reducing downtime due to accidents or safety violations.
  • Nopeampi reagointi vaaroihin:Koulutetut työntekijät osaavat entistä paremmin tunnistaa yleiset vaaratekijät ja lieventää mahdollisia ongelmia nopeammin, mikä vähentää kalliiden viivästysten ja laitteille tai infrastruktuurille aiheutuvien vahinkojen todennäköisyyttä.
  • Tehokkaampi resurssien käyttö:Koulutuksella varmistetaan, että työntekijät osaavat käsitellä laitteita, materiaaleja ja työkaluja tehokkaasti, mikä tehostaa toimintaa ja estää kalliita virheitä.

Varmistamalla, että kaikki tiimin jäsenet ymmärtävät menettelyt, yritykset voivat parantaa yleistä tuottavuutta ja säilyttää samalla korkeat turvallisuusstandardit.

4. Laitteiden ja omaisuuden suojaaminen

Teollisuudenaloilla, joilla käytetään taloudellisesti arvokkaita koneita, laitteita ja tulityökoulutuksella voi olla ratkaiseva merkitys näiden omaisuuserien suojelemisessa.

Tulityövälineiden virheellinen tai huolimaton käsittely voi johtaa laitevaurioihin, tulipaloihin tai jopa räjähdyksiin, jotka voivat aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita. Muista myös, että vahingon aiheuttamiseksi ei tarvitse aiheuttaa varsinaista tulipaloa. Rikkinäinen maalikerros seinällä tai koneen palanut pinta ei myöskään ole se kaikkein kaunein näky. Korjaaminen voi olla hankalaa ja vaikkapa tuollainen kärähtänyt ja korventunut maalipinta yhdessä kohtaa seinää saattaa johtaa siihen, että koko tila pitää uudelleen pintakäsitellä

Työntekijöiden kouluttaminen turvallisuuskäytäntöihin auttaa suojaamaan laitteita ja omaisuutta vaurioilta. Lisäksi yksi tärkeä osa on tietää, mitä tehdä ennen kuin tilanne karkaa käsistä ja on piru merrassa, joten panostamme alkusammutusharjoituksiin. Paras tulipalo on tietysti sellainen, joka estetään kokonaan mutta toiseksi paras sellainen, joka saadaan sammutettua heti alkuvaiheessa ja estetään näin merkittävät vahingot.

5. Kasvava työntekijöiden luottamus ja työmoraali

Kun työntekijät osallistuvat tulityökoulutukseen, he saavat itseluottamusta suorittaa tehtävänsä turvallisesti ja tehokkaasti. Tieto siitä, että heillä on koulutuksen tuomaa kokemusta toimia asianmukaisesti hätätilanteessa, voi vähentää ahdistusta ja edistää turvallisuuden tunnetta. Hätätilanne voi olla henkisesti niin kuormittava, että siinä osallinen ikäänkuin jäätyy tapahtumassa. Myös se on tärkeää, että hätätilanteessa kykenisi arvioimaan onko alkusammutusta mahdollista tehdä ensinnäkään vai onko syytä poistua viipymättä turvalliseen paikkaan hälyttämään apua.

Hyvin koulutettu työvoima osoittaa yrityksen sitoutumista työntekijöiden turvallisuuteen ja ammatilliseen kehitykseen. Tämä edistää myönteistä työympäristöä, parantaa työntekijöiden pysyvyyttä ja yleistä työtyytyväisyyttä.

6. Turvallisuuskulttuurin edistäminen

Tulityötyökoulutus ei ainoastaan opeta työntekijöille tehtävien suorittamisen mekaniikkaa, vaan se myös juurruttaa laajemman turvallisuuskulttuurin työpaikalle. Työpaikasta, jossa turvallisuus asetetaan etusijalle kaikilla tasoilla, tulee yhtenäisempi.

Koulutus edistää tiimin jäsenten välistä viestintää ja edistää yhteistyötä mahdollisten vaarojen tunnistamisessa ennen kuin niistä tulee suuria ongelmia. Tämä ajattelutapa on ratkaisevan tärkeä sellaisen työympäristön luomisessa, jossa kaikki, johdosta työntekijöihin, ovat vastuussa turvallisuusstandardien ylläpitämisestä. Eikä sovi myöskään jättää huomiotta, että koulutuksen tuomat taidot ovat yleishyödyllisiä. Useinhan onnettomuudet tapahtuvat kotona.Siksi esimerkiksi sammutuspeitteen käytön harjoittelu on tärkeää ja peite olisikin hyvä löytyä jokaisesta asunnosta. Se on hyvin edullinen ja käyttökelpoinen turvallisuusvaruste ja monenlaisen alkavan tulipalon sammutusväline.

7. Hätätilannevalmius

Varotoimista huolimatta onnettomuuksia voi silti sattua. tulityökoulutuksella varmistetaan, että työntekijät osaavat toimia asianmukaisesti hätätilanteessa, kuten tulipalon, räjähdyksen tai loukkaantumisen sattuessa. Työntekijät koulutetaan:

  • Miten tunnistaa nopeasti tulipalon vaarat ja hätätilanteessa hälyttää apua.
  • Alkusammuttimien asianmukainen käyttö.
  • Evakuointimenettelyt ja ensiapu: palovammat, silmävammat, haavat ja viillot.

Valmentamalla työntekijöitä hätätilanteisiin koulutus vähentää mahdollisten onnettomuuksien vaikutuksia ja varmistaa, että työntekijät pystyvät reagoimaan tehokkaasti ja minimoimaan haitat ja vahingot. Alkusammutusharjoituksen toteutus riippuu myös asiakkaan ohjeista, toiveista ja yleisistä olosuhteista, Vaihtoehtoja ovat sammittimille ovat esimerkiksi palopostin käyttö, jauhe-, CO2- ja vaahtosammuttimet. Tämähän on siten tarkoituksenmukaista, että harjoituksessa voidaan usein opetella käyttöä samanlaisilla välineillä, mitä työpaikaltakin löytyy. Lisäksi harjoituksessa jokainen sammuttaa tulipalon myös sammutuspeitteellä.

Yhteenveto

Tulityökoulutus on investointi, joka maksaa itsensä takaisin turvallisuuden, vaatimustenmukaisuuden, toiminnan tehokkuuden ja työntekijöiden moraalin kannalta. Antamalla työntekijöille tiedot, joiden avulla he voivat suorittaa tehtävät turvallisesti ja tehokkaasti, yritykset voivat ehkäistä onnettomuuksia, vähentää kustannuksia, suojella arvokasta omaisuutta ja edistää myönteistä työympäristöä. Aloilla, joilla panokset ovat suuret ja riskit huomattavat, sen varmistaminen, että kaikki työntekijät on perehdytetty tulityömenetelmiin, ei ole vain lakisääteinen vaatimus, vaan olennainen osa vahvaa, turvallisuustietoista organisaatiokulttuuria.

Tietyillä korkean riskin aloilla, kuten vaikka öljy- ja kaasuteollisuuden kaltaisilla aloilla, tulityövahingon aiheuttamat seuraukset voivat olla katastrofaaliset. Näin tulityökoulutus onkin olennainen osa henkilöriskien hallintaa ja omaisuuden suojelua.

Lisätietoa koulutuksistamme löydät täältä https://www.tva.fi/fi/kurssi/hot-work-license/

Uusia postauksia
Muoviset turvallisuuskortit historiaa – Mobiilikortti tilalle
Työturvallisuuskeskus lopetti muovisten Työturvallisuuskorttien painamisen ja jakamisen tammikuussa 2025. Jatkossa kukin kurssin suorittanut saa Työturvallisuuskorttinsa niin sanottuna Mobiilikorttina osoitteesta korttitieto.fi. Työturvallisuuskeskus avaa myös avoimen rekisterin, josta kortin haltija, työnantaja tai toimeksiantaja voi tarkistaa Työturvallisuuskortin tietoja https://ttk.fi/2025/01/10/tyoturvallisuuskorttihaku-avataan-15-1-2025/ Muovisen kortin voi jatkossakin omalla kustannuksellaan myös tilata suoraan Työturvallisuuskeskukselta vuoteen 2026 saakka. Kortti on voimassa 5 vuotta.
Lue lisää...
Väärin sammutettu! Vinkit sopivan alkusammutuskaluston valintaan
Tarkoitukseen soveltuvien sammuttimien oikeanlainen käyttö ovat tulipalotilanteessa äärimmäisen tärkeitä. Aikaa toimia on vain vähän
Lue lisää...
person wearing ppe and performing welding
Tulityökoulutus: Turvallisuuden, tehokkuuden ja vaatimustenmukaisuuden varmistaminen
Tulityötä, jolla tarkoitetaan kaikkia niitä työprosesseja, joihin liittyy avotulta tai lämpöä ja kipinöitä. Tällaisia töitä tehdään yleisesti esimerkiksi rakennus-, valmistus-, öljy- ja kaasu- sekä autokorjaamoalalla. Esimerkiksi hitsaus, leikkaus, hionta ja juottaminen ovat kaikki esimerkkejä tulityöstä. Vaikka nämä tehtävät ovat usein välttämättömiä monille toiminnoille, niihin liittyy myös riskejä, kuten tulipaloja, räjähdyksiä ja loukkaantumisia.
Lue lisää...
Finnish landscape in summer, suntirse and morning fog over the sea.
Työskentely Suomessa: Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää
Suomi, joka tunnetaan korkeasta elämänlaadustaan, vahvasta taloudestaan ja kauniista luonnonmaisemistaan, on houkutteleva kohde työntekijöille sekä EU:sta että muualta maailmasta. Harkitsitpa sitten muuttoa Suomeen työn perässä tai oman yrityksen perustamista, on ratkaisevan tärkeää ymmärtää Suomen työympäristö, tarvittavat asiakirjat, palkat, sosiaalivakuutus, verot ja muut keskeiset tekijät. Tämä kattava opas auttaa sinua selviytymään näistä seikoista ja tarjoaa hyödyllisiä resursseja, jotka helpottavat siirtymistäsi työskentelyyn Suomessa.
Lue lisää...
a man si sitting by a window an studying wit a computer
Voiko turvallisuuskoulutuksen suorittaa verkkokurssina?
Nykypäivän nopeatempoisessa ja jatkuvasti kehittyvässä työympäristössä työturvallisuuden varmistaminen on edelleen eri toimialojen organisaatioiden ensisijainen tavoite. Perinteiset henkilökohtaiset turvallisuuskoulutustilaisuudet ovat pitkään olleet standardi, mutta verkkokurssien ja digitaalisten koulutuksien yleistyminen on mullistanut sen, miten työntekijät oppivat ja toteuttavat turvallisuuskäytäntöjä. Turvallisuuden verkkokurssien tärkeimmät edut ovat sen vertaansa vailla oleva joustavuus ja saavutettavuus, minkä vuoksi se on monien työnantajien ja työntekijöiden ensisijainen valinta. Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan turvallisuusverkkokurssien tärkeimpiä etuja ja sitä, miten se voi tehostaa työpaikkasi turvallisuusaloitteita, ja keskitytään kahteen saatavilla olevaan muotoon: eLearning ja webinaarit.
Lue lisää...
FI