Kodinturva…

Oma koti on usein ihmisen suurin investointi ja moni meistä onkin pankin kanssa tiukasti naimisissa. Siinä mielessä on jopa kummallista, miten leväperäisesti tätä investointia suojataan. Puhumattakaan niistä läheisistä, jotka kanssamme kodissa asuvat. Keskimäärin palokuolemissa menehtyy Suomessa vuosittain noin 100 ihmistä. Vuonna 2013 palokuolemat vähenivät selvästi, 58 kuollutta. Vuosi 2014 taas on alkanut synkästi, siksi tämä bloggaus aiheesta.

Palon havaitsemisesta kestää keskimäärin 10 minuuttia ennenkuin palokunta on paikalla. Tämä aika on ehdottomasti liian pitkä. Yleisesti luullaan, että soitto hätäkeskukseen tuo palokunnan paikalle välittömästi ja palokunta hoitaa tilanteen. Luulo on täysin väärä! Useimmat tulipalot saataisiin nopeasti sammumaan ensimmäisten 2-3 minuutin aikana. Tulipalo kuitenkin kehittyy tämän jälkeen erittäin nopeasti ja 10 minuutin kuluttua kohde on jo ilmiliekeissä.

Minuttipelin tärkeys konkretisoitui itselleni muutama vuosi sitten. Kesäpaikassa liesituuletin syttyi palamaan oikosulun takia. Riensin keittiöön ja seuraavaksi kädessäni oli  jo käsisammutin. Totesin palon olevan sammutettavissa vielä peitteellä. Tässä tapauksessa vahingot jäivät onneksi minimaalisiksi ja tilanteesta selvittiin liesituulettimen vaihdolla. Omakohtaisesti tilanteessa toimimista auttoi noin 250 alkusammutusharjoituksen tuoma kokemus. Harjoitus on kuitenkin aina harjoitus ja tuossa tilanteessa oivalsin eron hyvinkin konkreettisesti. Varsinainen tilanne oli ohi noin minuutissa, mutta en esimerkiksi löytänyt sammutuspeitettä heti. Se löytyi vasta noin neljännestä avaamastani  laatikosta. Nyt peite on selkeästi sijoitettuna kaapin oveen. Lisäksi, jos olisin päätynyt käyttämään jauhesammutinta sisätiloissa, siitä olisi aiheutunut todella suuri sotku ja myös kodinkoneiden vahingoittuminen

Palovaroittimet – miten ja minne?

Suurikokoisemmissa perheasunnoissa ei riitä yksi palovaroitin. Palovaroittimia tarvitaan yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti, lisäksi joka kerrokseen. Varoittimet tarvitaan myös kellariin ja ullakolle, jos niissä on asumiseen liittyviä tiloja tai jos niitä ei ole erotettu asuintiloista palo-ovella. Tämän niinkutsutun minimimäärän voi kernaasti ylittää. Myös varoittimien sijoitteluun kannattaa kiinnittää huomiota. Keittiöön väärin sijoitettu palovaroitin on altis väärille hälytyksille. Samoin kylpyhuoneessa kosteushöyryt ja lämpö saavat aikaan vääriä hälytyksiä.  Palovaroittimen tarkoitus on herättää nukkuvat ihmiset, joten hälytin on syytä asentaa ainakin makuuhuoneeseen.  Mikäli asunnossa poltetaan takkaa, häkävaroitin on halpa henkivakuutus. Kannattaa  silti olla myös tarkkana, ettei sulje takan peltiä liian aikaisin.

Hälyttimet voidaan kytkeä myös asunnon muuhun suojausjärjestelmään. Vartiointiliikkeet myyvät järjestelmiä, joissa on yhdistettynä murto- ja palohälytys. Tällöin hälytys menee automaattisesti vartiointiliikkeeseen. Järjestelmän kuukausihinta on muutaman kympin paikkeilla. Tällaisessa järjestelmässä on mukana murtosuojaus ovitunnistimilla ja liiketunnistinkameroilla. Liiketunnistimet ovat toki pois päältä, kun asukas on paikalla ja ns. kuorihälytys kytkettynä.

Kodin sammutuskalusto

Sammutuspeite. Peitteen saa noin kymmenellä eurolla. Sijoita sammutuspeite käden ulottuville. Peite pitää olla ainakin keittiössä.  Näistä on nykyään saatavilla myös design-vaihtoehtoja, jolloin peite soveltuu myös paremmin sisustukseen.

Käsisammuttimet. Yleisesti myytävä sammutin on ABC jauhesammutin. Se on siksi ”näppärä” että se soveltuu usean paloluokan tulipalojen sammuttamiseen (mm.puu, paperi, tekstiilit, nesteet, kaasut, sähkölaite). Miinuspuolena on jauhesammuttimen käytöstä aiheutuva mittava sotku. Jauhe myös vahingoittaa kodin sähkölaitteita. Tästä syystä jauhesammutin kannattaa sijoittaa ns.ulkotiloihin. Esimerkiksi autokatokseen, kaasugrillin läheisyyteen jne. Jauhesammutin kestää myös ulkoiset kosteuden- ja lämpötilanvaihtelut pakkasineen.

Kodin sisätiloihin suositellumpi käsisammutin on vaahtosammutin. Se soveltuu hyvin sisätiloissa olevien palojen alkusammutukseen.

Sammuttimia ja sammutuspeitteitä voi hankkia sammutinhuoltoliikkeistä, marketeista, rautakaupoista jne. Itse hankin juuri vaahtosammuttimen autovaraosaliikkeestä, hinnaltaan noin 40 euroa. Sammuttimen hintaan vaikuttaa usein merkki, eli kenen valmistajan sammutin on kyseessä sekä sammuttimen sisällä oleva sammutusaine, joita on eri tehoisia. Esimerkiksi sammutusvaahdon teholuokka voi olla 21A tai 34A. (sammutusteho 2,1 metriä pitkässä tai 3,4 metriä pitkässä ja 0,50m leveässä, 0,56m korkeassa puuroviossa)

Käsisammuttimien tarkastusväli on 2 vuotta. Huolto tapahtuu sammutinhuoltoliikkeissä. Tarkan markan huollattaja voi toisinaan hyödyntää vakuutusyhtiöiden tempauksia, jolloin sammuttimen saa tarkastettua tietyn tapahtuman yhteydessä. 

Sammuttimia pitää myös osata käyttää. Jos palotilanne on jo pitkällä, on ehdottomasti tärkeintä  pelastaa ensin ihmiset ja murehtia vasta sitten materiaalivahingoista. Hätätilanteessa rakennuksesta voi poistua myös ikkunan kautta. Huolehdi, että ikkunat ovat helposti avattavissa tilanteessa kuin tilanteessa. Poistuttaessa palavasta rakennuksesta viimeinen sulkee oven. Näin palokunnalle saadaan lisää aikaa ja tulipalon kehittyminen hidastuu. Tällöin savu ei myöskään pääse vapaasti leviämään muihin tiloihin tai porraskäytävään.