Turvallisen ja terveellisen työympäristön luominen ei ole vain lakisääteinen velvoite, vaan se on ratkaiseva tekijä työntekijöiden hyvinvoinnin ja toiminnan tehokkuuden edistämisessä. Onnettomuudet aiheuttavat kipua, inhimillistä kärsimystä ja myös merkittäviä taloudellisia menetyksiä. Toistuvat onnettomuudet eivät varsinaisesti myöskään luo kuvaa laadukkaasti, tehokkaasti ja suunnitelmallisesti toimivasta urakoitsijasta ja ovat käänteinen myyntivaltti. Siksi voidaan väittää, että satsaus turvallisuuteen ei ole suora kustannus vaan investointi.
Erilaiset työpaikalla piilevät riskitekijät vaarantavat turvallisuuden ja terveyden. Tunnistamalla ja vähentämällä näitä riskejä työnantajat voivat merkittävästi vähentää onnettomuuksien, vammojen ja sairauksien todennäköisyyttä. Tässä postauksessa perehdymme joihinkin yleisimpiin työpaikan vaaroihin ja riskeihin sekä käymme läpi käytännön strategioita niiden lieventämiseksi.
Liukastuminen, kompastuminen ja putoaminen:
Nämä tapaukset ovat työtapaturmien pääasiallisia syitä. Ne johtuvat usein märistä lattioista, epäsiisteistä kulkuväylistä, jäisestä maasta, epätasaisista pinnoista tai riittämättömästä valaistuksesta. Näiden vaarojen torjumiseksi:
- Pidä lattiat puhtaina ja kuivina, puutu välittömästi roiskeisiin ja käytä varoituskylttejä.
- Pidä kulkuväylät vapaina esteistä ja hyvässä järjestyksessä.
- Huolehdi talvella kulkuväylien hiekoituksesta, äläkä unohda liukastumista estävien jalkineiden merkitystä, saatavilla on sekä grippipohjaisia kenkiä että myös nastapohjaisia kenkiä.
- Huolehdi riittävästä valaistuksesta ja korjaa mahdolliset lattian tai pinnan epätasaisuudet.
Suomessa talvi luo erityiset olosuhteet liukkauden muodossa. Esimerkiksi keski-euroopassa ei tarvitse käydä jatkuvaa debattia nastarenkaat vs. kitkarenkaat, koska olosuhteet ovat erilaiset meidän kulmakuntaamme verrattuna. Esimerkiksi MTV arvioi uutisessaan yhden liukastumisen hintalapun olevan keskimäärin 6000€.
Lue uutinen tästä
Yleisradio arvioi 24.2.2024 julkaistussa uutisessaan talven liukastumisten aiheuttavan miljardiluokan kustannukset. Kyseisessä uutisessa summa oli jopa 1,4 Miljardia euroa vuosittain koko suomen mittakaavassa ja 200 miljoonaa euroa liittyen työpaikalla tai työmatkalla tapahtumiin liukastumisiin. Tällä rahalla saisi muuten jo aika monta paria nastakenkiä.
Lue uutinen tästä
Inhimilliset virheet
Useimmat onnettomuudet johtuvat inhimillisistä virheistä. Tämä aiheuttaa jopa 80-90 prosenttia onnettomuuksista. Ehkä tapaus sattui, koska henkilöä ei ollut koulutettu tehtävään ja hän teki virheen tiedon ja kokemuksen puutteesta johtuen. Sen varmistaminen, että ihmiset ovat päteviä aiottuun tehtävään, on yksi tärkeimmistä turvallisuusnäkökohdista. Turvallisuuskoulutuksella voidaan myös varmistaa, että henkilöstö on tietoinen säännöistä, vaatimuksista ja menettelyistä.
Esimerkkinä voidaan mainita, että onnistuneen tulityötä koskevan menettelyn käyttöönotto on vähentänyt tulitöihin liittyviä tulipaloja merkittävästi. Ruotsissa tulitöiden aiheuttamat tulipalot ovat vähentyneet jopa 80 % sen jälkeen. Suomessa pahimpana vuonna tulityö aiheutti lähes 40 % kaikista tuolloin sattuneista suurista tulipaloista. Nykyään tämä määrä on noin 2-3 %.Nykyään tämä määrä on noin 2-3 %. Tulityökorttikoulutus on yksi hyödyllisimmistä keinoista varmistaa, että ihmiset tietävät, mistä menettelyssä on kyse. Sama ajatus pätee myös kaikkeen muuhun turvallisuuteen liittyvään koulutukseen.
Vaaralliset aineet
Työympäristöihin, joissa käytetään kemikaaleja, liuottimia tai jotka tuottavat myrkyllisiä höyryjä, liittyy merkittäviä terveysriskejä, jos niitä käsitellään väärin. Vaarallisilta aineilta suojautuminen:
- Tarjoa kattavaa koulutusta vaarallisten aineiden turvallisesta käsittelystä, varastoinnista ja hävittämisestä.
- Varusta työpaikka tehokkaalla ilmanvaihdolla ja asianmukaisilla henkilönsuojaimilla, kuten käsineillä, suojalaseilla ja hengityssuojaimilla.
- Laadi protokollat vuotojen hallintaa ja hätätilanteissa toimimista varten.
Ergonomiaan liittyvät riskit
Huonot työergonomiset käytännöt voivat aiheuttaa tuki- ja liikuntaelinsairauksia, kuten selkäkipuja, toistuvan rasituksen aiheuttamia vammoja ja karpaalitunnelin oireyhtymää. Joillakin teollisuudenaloilla tämä on johtanut huomattaviin menetyksiin sairauslomien vuoksi, puhumattakaan tehokkuuden menetyksestä heikentyneen työkyvyn vuoksi.
Ergonomisten riskien lieventäminen:
- Suunnittele ja säädä työpisteet eri vartalotyypeille sopiviksi.
- Edistä säännöllisiä taukoja ja tehtävien vaihtelua toistuvien liikkeiden minimoimiseksi.
- Tarjoa ergonomisia välineitä, kuten säädettäviä tuoleja, ergonomisia näppäimistöjä ja jalkatukia.
Koneet ja laitteet
Koneiden ja laitteiden virheellinen käyttö voi johtaa vakaviin vammoihin, kuten puristuksiin, haavoihin tai amputaatioihin. Koneisiin liittyvien onnettomuuksien estämiseksi:
- Kouluta perusteellisesti koneiden asianmukaiseen käyttöön, kunnossapitoon ja turvallisuusmenettelyihin, kuten lukitukseen ja merkitsemiseen.
- Suorita säännöllisiä tarkastuksia ja huoltotoimenpiteitä mahdollisten vaarojen havaitsemiseksi ja korjaamiseksi.
- Asenna suojuksia ja turvalaitteita rajoittaaksesi pääsyä liikkuviin osiin.
Sähköön liittyvät vaarat
Sähköön liittyvät riskit voivat aiheuttaa sähköiskuja, palovammoja tai sähköiskun, jos niitä ei valvota asianmukaisesti. Sähkötapaturmien estämiseksi:
- Varmista, että sähköasennukset ja -huollot suorittaa pätevä ammattilainen.
- Käytä maasulkukytkimiä (GFCI) kosteissa tiloissa.
- Kouluta työntekijät turvallisiin sähkötyökäytäntöihin, kuten pistorasioiden ylikuormituksen välttämiseen ja eristettyjen työkalujen käyttöön. Sähköturvallisuuskoulutus on lakisääteistä sähkölaitteissa tai niiden läheisyydessä työskenteleville henkilöille. Esimerkiksi Suomessa tämä tarkoittaa, että kaikkien henkilöiden on osallistuttava sähköturvallisuuskoulutukseen turvallisuusstandardin SFS 6002 mukaisesti. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna ylivoimaisesti suurin osa kuolemaan johtaneista sähkötapaturmista onkin sattunut maallikoille, joilla ei ollut tehtävään sopivaa ymmärrystä ja tietämystä miten toimia tilanteessa.
Yhteenveto
Ennakoiva turvallisuuskulttuuri ja työnantajan sitoutuminen ovat olennaisen tärkeitä työpaikan vaarojen minimoimiseksi. Yleisten riskien tunnistaminen ja strategisten varotoimenpiteiden toteuttaminen voivat edistää turvallisempaa ympäristöä, jolloin työntekijät voivat toimia optimaalisesti ilman pelkoa vahingoista. Muista, että työturvallisuuden ylläpitäminen on yhteinen vastuu; yhteistyöllä varmistamme, että kaikki palaavat turvallisesti kotiin päivän päätteeksi.
Varmista, että työntekijäsi eivät ole vain suojattuja vaan myös informoituja. Investoimalla kattavaan turvallisuuskoulutukseen tiimisi saa tiedot ja taidot tunnistaa riskit ja ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, mikä vahvistaa turvallisuuskulttuuria. Ota meihin yhteyttä jo tänään, niin kerromme lisää siitä, miten räätälöidyt turvallisuuskoulutusohjelmamme voivat auttaa turvaamaan työntekijöitäsi ja yrityksesi. Tehdään yhdessä turvallisuudesta prioriteetti sitouttaen henkilöstö asiaan. Toteutamme tarjoamme työturvallisuuskoulutukset joustavasti, ammattitaitoisesti ja myös mahdollisimman viihdyttävästi.